23-годишният Осман О. от Дулово, който заради безразсъдно тройно изпреварване на пътя Русе-Бяла причини смъртта на 64-годишен мъж и рани тежко свой приятел, да бъде осъден ефективно да изтърпи 2 години и 8 месеца. За тази присъда настоява пред втората съдебна инстанция прокуратурата, след като през юни младият шофьор бе осъден на 2 години и 8 месеца условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Каква ще е волята на апелативните съдии във Велико Търново, тепърва предстои да стане ясно.
Тежката катастрофа станала малко след 16.30 часа на 7 юли 2015 година. Тогава Осман заедно с болната си приятелка и своя близък Еюб М. се връщали от медицински преглед на момичето в Плевен. За да отидат до болницата, 23-годишният младеж от Дулово взел назаем от свой познат БМВ със силистренска регистрация. 
На път към дома си обаче, в района на Иваново, Осман направил фатална грешка. Изнервен от колоната автомобили, тръгнал да я изпреварва. В същото време последният в колоната камион също включил левия мигач и започнал изпреварване. Тогава младежът видял, че участъкът е трилентов и решил да мине най-вляво, като предприеме двойно изпреварване, макар навлизането в най-лявата лента за насрещно движение да е абсолютно забранено. В същото време насреща му се появил русенски опел Вектра, управляван от Пламен П. и челният удар бил неизбежен. Причината - макар опелът да се движел едва със 78 км/ч, баварецът летял насреща му с почти 114 км/ч. Разстоянието между двете наближаващи коли било 175 метра - недостатъчни за предотвратяване на сблъсъка. 
При жестокия удар загинал пътникът в опела, а синът му, който шофирал, бил с наранявания. С тежки счупвания се оказал и приятелят на Осман. Според експерти младежът е можел да не се превърне в убиец на пътя при две условия. Първото - да не започва безумното двойно изпреварване и да се движи зад тръгналия да задминава колоната камион. И второто - ако е карал с разрешената скорост 90 км/ч, които би му позволило да спре. 
Впрочем не за пръв път Осман извършвал нарушения. За петте си години стаж като шофьор той успял да натрупа 6 наказания за погазване на пътните правила.