63-годишна жена се обадила в Първо РПУ да попита кога ще й върнат дадените преди няколко часа пари за залавяне на измамници и чак тогава разбрала, че всъщност е съдействала не на силите на реда, а на телефонните измамници.
На 28 септември през деня на домашния телефон на потърпевшата се обадил мъж, който се представил за следовател и съобщил, че са заловени измамници, които имат нейния телефонен номер и се предполага, че или е била търсена, или тепърва ще я потърсят да даде пари за измислена операция на нейн близък. После човекът от МВР й записал номера на мобилния телефон и прекъснал връзката.
Веднага след това женски глас проплакал на домашния й телефон „Майко, в болницата съм!“. Набелязаната жертва затворила телефона, но вече била налапала въдицата. Веднага позвънил GSM-ът и „следователят“ й разпоредил да помогне на полицията да залови престъпниците. Блокът й бил обграден, но тя трябвало да сложи всички налични пари и златни бижута в чанта, която да хвърли през балкона, за да могат униформените да заловят бандитите с плячката и да ги вкарат в затвора.
Жената приготвила 2185 лева, издиктувала серийните номера на следователя, който чакал на мобилния телефон, сложила сумата в празна дамска чанта и я пуснала през прозореца. Веднага отнякъде изникнал непознат и взел чантата, а съвестната гражданка се успокоила, че всичко върви по план. Усетила, че нещо се обърква, след като безплодно чакала до вечерта да й върнат парите и ценностите и решила да звънне в Първо РПУ. Там естествено не били и чували за измислените следователи и мнимите полицейски акции и само завели досъдебно производство за измама.
Малко след полунощ същия ден по същата схема била измамена и 85-годишна русенка. На телефона й в 1.20 часа се обадил „полицай“ и поискал помощ за залавянето на банда измамници, като предаде на изпратен от тях човек колкото пари има. Сънената баба започнала да увърта, че няма пари за полицията, но „полицаят“ бил непреклонен и успял да я убеди да се включи в акцията. Накрая старицата склонила и в 2 часа дала на непознат последните си 1135 лева. На сутринта се обадила на близките си и разбрала, че е станала поредната жертва на неуловимите телефонни крадци.