Досега за участие в изборите са регистрирани 11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета. Това заяви на брифинг на ЦИК един от говорителите й Александър Андреев в обобщение на информацията от 15 до 29 септември 2016 г. по отношение на организацията на изборите за президент и вицепрезидент, както и за референдума, предаде БГНЕС.

За този период от ЦИК са приели 35 принципни решения. Срокът за подаване на заявленията за гласуване в чужбина ще бъдат приемани до 11 октомври, т.е. не по-късно от 25 дни преди самите избори.

14 жалби са получени в ЦИК, от които 9 са във връзка с решения, свързани с назначения в РИК, а 3, отнасящи се за изборните книжа.

До момента има подадени 8600 заявления за гласуване на българи в различни държави: за САЩ- над 730, за Германия- над 1460, за Великобритания- над 2300, както и за други страни.

Подадени са заявления за 9 кандидатски двойки за президент и вицепрезидент- част от тях са регистрирани, за други тече проверка, съобщи Андреев. За участие в националния референдум са регистрирани 9 партии, 3 коалиции и 22 инициативни комитета. Говорителят на ЦИК припомни също, че крайният срок за регистриране на кандидати за президент и вицепрезидент е 4 октомври т.г., а до 6 октомври ЦИК трябва да обнародва в ДВ регистрираните двойки.

Заявления за гласуване в друго населено място от това на постоянната регистрация може да се подаде не по-късно от 14 дни преди изборите в общинските администрации.

Другият говорител на комисията Камелия Нейкова припомни, че печатницата на БНБ ще печата бюлетините, но може да ползва и подизпълнители.