Според сп. „Форбс“ активите на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп са намалели с 800 млн. долара в сравнение с 2015 г.

Според списанието днес човекът, на когото принадлежи фразата „Част от обаянието ми е, че съм много богат“, разполага с 3,7 млрд. долара. Спадът в сравнение с миналата година се дължи на „омекотяването“ на пазара с недвижими имоти в Ню Йорк. Тръмп, който написа книга със заглавието „Докосването на Мидас“, веднъж каза, че на Америка в Белия дом е необходим главнокомандващ по сделките.

„Форбс“, което следи благосъстоянието на Тръмп от три десетилетия, обяснява спада на благосъстоянието му със спада на пазара на недвижими имоти и офиси в Ню Йорк. От 28-те сгради, които „Форбс“ оценява, стойността на 18 е намаляла, включително и Trump Tower на Пето авеню в Манхатън. В същото време седем от имотите на кандидат-президента , включително втората по височина сграда в Сан Франциско, са увеличили стойността си.

Основният принцип на кандидатурата на Тръмп е, че благодарение на възможността му сам да финансира надпреварата си за Белия дом означава, че той не е задължен - като съперниците му - на големи донори. Досега той е инвестирал около 50млн. долара от собствените си пари в предизборната кампания, но част от тях си е възвърнал, тъй като , например, е разположил офисите си в Trump Tower и взима наем от кампанията си.

„Форбс“ оценява, че противоречивите му забележки за мексиканските имигранти по време на старта на кампанията, са стрували на Тръмп други 100 млн. долара поради загубени сделки с NBC Universal, Univision и Macy's.

Всъщност и около размера на благосъстоянието на Тръмп има различни твърдения. Според „Форбс“ става дума за 3,7 млрд. долара, според „Блумбърг“ е 3 млрд. долара, а според „Форчън“ - 3,9 млрд. долара. А според собствената оценка на Тръмп неговата „запазена марка“ струва 3,3 млрд. долара.