Вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев призна за забавено изпълнение на европейските програми за периода 2014-2020 година. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера до депутат.

Повод за въпроса е информацията, че страните-членки на ЕС ще получат по-малко средства за 2017 г. по фондовете заради увеличените разходи по прием на мигранти.

Дончев е категоричен, че предложеното намаление от Съвета на ЕС няма да доведе до съкращаване на общо заделените средства за оперативните програми от европейските фондове за програмния период 2014-2020 г., нито до съкращаване на бюджетите.

“Предложените намаления се основават в значителна степен на прогнозата на ЕК за сравнително нисък размер на плащанията, които държавите членки ще поискат за изпълнение на оперативните програми през 2016 и 2017 г. спрямо плащанията, които ще бъдат поискани към края на програмния период. Следва да се има предвид и сравнително късното одобрение на цялата нормативна база на ЕС за управление на ЕСИФ през 2014-2015 г. и удължените преговори за оперативните програми между Комисията и държавите членки”, пише Дончев, с което на практика признава за забавеното изпълнение на усвояването на европейски фондове в последните две години.

В заключение вицепремиерът по управление на средствата от ЕС уточнява, че все още решение за Бюджет 2017 г. не е взето, а това ще стане след консултации с Европейския парламент.

Оотговорник на бюджета на Европейския съюз беше еврокомисар Кристалина Георгиева.