Ден на Игнат Канев в Русе. Така може да се определи вчерашната триумфална обиколка на родения в Горно Абланово канадски милиардер Игнат Канев. Благодарение на земното му поведение, здравите му връзки с родния край и дарителската му щедрост преуспелият българин навсякъде бе посрещнат със заслужена топлота и уважение.
Най-любопитната новина около знатната фамилия е, че двегодишната внучка на стигналия до върха на бизнеса предприемач вече е жител на Русе.
Актът за раждане на малката Игнатиа Анна
бе връчен от кмета Пламен Стоилов, който прие в кабинета си Игнат Канев и съпругата му Димитрина. Въпреки че настоящият адрес на момиченцето е в Канада, баба й и дядо й вече я учат на български език, тъй като искат и тя да се гордее с корените си като тях. 
Русе е още по-красив, а университетът още по-модерен.
Щастлив съм от това, което виждам тук
На моите 90 години все още преминавам Океана, за да се върна в България. Да плачеш от радост не е лека работа каза бизнесменът, и добави, че България има нужда от качествени млади хора. 
Вашето име се споменава всеки ден от нашите съграждани с благодарност за всичко, което сте направили за града ни. За мен е чест да ви познавам, подчерта кметът Стоилов. А председателят на общинския съвет Христо Белоев подчерта, че с кмета работят ръка за ръка, за да продължат да превръщат Русе в по-добро място за живеене.
Друга спирка в маршрута на госта бе търговската база на „Медиком“ в Западната промишлена зона.
Фирмата спечели доверието на строителния магнат
с бързото и качествено строителство на Канев център към Русенски университет. Впоследствие той й възложи и изграждане на читалище на негово име в Горно Абланово.
„Радвам се, че и в Русе има такива строителни предприемачи като Диян Василев. Върви по стъпките на Канев, а може и да го надмине“. Това заяви милиардерът по адрес на управителя на „Медиком“ по време на официалната церемония.
Окуражаващи думи чуха и домакините на друго негово посещение.
„Можете да разчитате на мен!“
възкликна Игнат Канев, след като се срещна вчера с академичното ръководство на Русенския университет и разгледа новите му придобивки. Домакините показаха постерната изложба с фотоси от състезания и форуми, провели се в изградения с негова помощ Канев център. 
Реализацията на дипломираните възпитаници на РУ бе акцент в презентацията на ректора проф.Велизара Пенчева. Канев пък посочи колко добри информатици са българите, които са емигрирали в Канада. Само за последните 15 години в пет от големите банки в страната и в най-големите болници електронните системи се управляват от българи, каза той. 
В края на срещата предприемачът и голям дарител 
получи почетния плакет „70 години Русенски университет“
А докато разглеждаше експозицията „Летопис на растежа“, запечатала и моменти от негови посещения в РУ, той се развълнува още по-силно.
„Щастлив съм, че името ми е до учени с академични титли и до политици от световен мащаб!“, каза той, застанл пред постера с носителите на почетното звание Доктор хонорис кауза на РУ.
Още едно малко тържество вчера бе свързано с магната - откриването на изградената благодарение на негов жест детска площадка в двора на Университетската болница.
„Много се радвам, че отново съм сред вас и
след 10 дни ще празнувам 90-ия си рожден ден тук
Моето семейство е много свързано с болниците, тъй като и жена ми и двете ми дъщери участват в управите им и аз смятам, че на болниците трябва да се помага, защото не се знае кога на човек ще му се наложи да влезе на лечение. Преди време бях за 24 часа в болницата в моя град Мисис Ага и се чувствах отлично, като знам, че съм й помогнал много и ще го правя и занапред“, каза развълнуваният Игнат Канев.
С дарените от него 20 000 канадски долара
са направени и нови пейки в градинката пред старата сграда на болницата и пред АГ комплекса. 
„Болницата дава здраве и учи хората как да пазят своето здраве. Освен лечението обаче, много е важно хората и децата при нас да се чувстват радостни, спокойни и защитени, което помага за успешното им лечение. С това дарение вие влязохте в голямото семейство на Университетската болница и аз съм много радостен, че имам удоволствието да ви благодаря за дарението от името на целия колектив и да ви връча този поздравителен адрес“, каза изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Иван  Стоянов.
„В същата тази болница всяка година се раждат 5000 деца“, каза Димитрина Канев и посочи, че цялото й семейство е свързано с Русе и фамилията винаги ще помага на родния край.