Идеята на тазгодишния конкурс „Мис Национален отбор“ е да не е само за талисмани на националните отбори по футбол, волейбол и баскетбол, а да бъде в подкрепа на масовия спорт в Русе. В тази връзка ще бъдат организирани различни прояви в училищата и Русенския университет. Ще бъдат показани демонстрации на отделните групови и индивидуални спортове във физкултурните салони и по този начин ще се направи директна връзка между спорта и училищата и спорта и университета. А сцената на продукцията ще стане сцена на децата от училищата и студентите в Русе. Това стана ясно на пресконференция вчера по повод третото издание на конкурса, за който продуцентът и създателят му Маги Вълчанова подчерта, че не е просто конкурс за красота, а конкурс с кауза, свързана с подкрепа за спорта и промотирането на българското пред чужденците. 
Искаме да подарим нашата сцена на русенските училища, които да имат възможност да излъчат по един талант и да направим състезание преди самия спектакъл „Мис Национален отбор“, в който русенските таланти да могат да се изявяват и това да е в подкрепа на спорта. Ние ще подпомогнем излъчването на този техен спектакъл в национален ефир, допълни още Вълчанова. 
В спектакъла, който ще се проведе на 20 ноември в „Булстрад Арена“, ще участват 16 момичета, които ще се представят в специално ушити костоми в духа на българското от студенти по мода в Националната художествена академия. Останалите четири дефилета ще бъдат с елегантни бански, официални рокли, във френски стил „Мулен Руж“ и в спортни екипи. Докато момичетата дефилират, ще има изпълнения на живо от известни български изпълнители, сред които Калин Вельов, Нина Николина, Павел и Венци. Шоуто ще открие малката Габриела Йорданова, която представи България в Детската Евровизия, и Русенска филхармония, а водещ ще е Орлин Павлов. 
Красотата винаги е била използвана като инструмент за популяризиране на различни социални идеи и нашата цел не е просто да изберем три красиви момичета, които да се чудят какво да правят след конкурса. Напротив, те се избират с една много отговорна задача - да подкрепят спорта и отборите, които реално представляват. Те се превръщат в говорители и в посланици на добра воля към съответните спортове. „Мис Национален отбор“ става талисман на съответните отбори за две години и нейната основна дейност е да посреща отборите гости в народна носия по традиционен български начин и така да се популяризира българското. Така се представяме като едни любезни домакини пред чужденците, отбеляза още Вълчанова.