Над три пъти повече са еднодневните трудови договори, които работодатели са купили, за да сключат с работници през тази година, в сравнение с миналогодишната бройка. Докато през 2015-а общо са били взети 700 бланки, то само досега броят им е 2270, каза директорката на Инспекцията по труда Ирена Николаева. Договорите са купени от 26 земеделски производители. В същото време Николаева смята, че активността на работодателите в тази посока би трябвало да бъде още по-голяма. Надявам се в последните дни на септември и първите на октомври интересът към тези договори да стане по-сериозен, тъй като тази година малко закъсня прибирането на гроздето и някои земеделски култури като зеле и пипер, коментира шефката на инспекцията. И припомни, че през август проверяващите са спипали четирима души да работят без изряден трудов договор. 
Общо за август от инспекцията са направили 86 проверки, при които са били констатирани 370 нарушения. Съставени са 25 акта, а една неизправна машина е била спряна от експлоатация. 
Проверки са правени и в заведения, където работят непълнолетни, получили разрешителни от инспекцията. За това лято 93 са били поисканите разрешения, издадени са 86. Проверяващите не са открили нито един непълнолетен да работи след 22 часа.