Петте сирийки и иракчанки, които бяха заловени на 21 септември, се оказаха неоткриваеми, след като два дена след хващането им Районният съд на първа инстанция ги пусна на свобода. Няколко дена по-късно прокуратурата настоя те да бъдат задържани в ареста, а не освободени без каквато и да е мярка, но делото така и не успя да започне. Причината е именно фактът, че нелегалните имигрантки не бяха открити и не се явиха в съдебна зала.
Газел К., Феази М., Леха А., Газие К. и Зада М. са засечени в бус на пътя Русе-Бяла в района на Мидата. Вероятно маршрутът им е бил към Дунав мост, а крайната дестинация - Западна Европа. Затова петте бежанки бяха обвинени в приготовление да прекосят нелегално границата. Съдът на първа инстанция обаче прецени, че те не трябва да лежат в ареста за стореното и ги пусна без каквото и да е ограничение. В килия влезе само шофьорът на буса, който ги е возил. 
Докато делото стигне до втора инстанция, следите на азиатките се изгубиха. Затова Окръжният съд прецени, че трябва да се направи справка в дирекция „Миграция“ къде се намират жените и от кой миграционен център да бъдат взети и доведени в съда в Русе. Дали издирването им ще даде резултат, тепърва ще стане ясно, но отсега може да се предположи, че то няма да е лесно, тъй като две от тях дори нямат документи.