30-годишният Бахтияр Мюмюн, който през лятото на 2014 година се сдоби с окончателна присъда за това, че бе хванат да прекарва нелегални мигранти през Дунав мост, отново е заловен като участник в престъпната индустрия. Този път обаче се проявил на международно ниво - заедно с още двама съучастници превозвали 7 иракчани през румънско-унгарската граница. За случката Унгария иска да съди Мюмюн, затова и на 7 септември го обяви за издирване с европейска заповед за арест. А на 25-ти младият мъж бе заловен в полунощ на Дунав мост на път да излезе от страната. Затова прокуратурата поиска Мюмюн да бъде задържан за постоянно в ареста, докато не бъде предаден на правораздавателните власти в Унгария.
Бахтияр иска доброволно да бъде екстрадиран и предаден в чужбина и твърди, че въобще не знаел, че е издирван, нито пък се е опитал да се укрие. Напротив - тръгнал да минава Дунав мост съвсем легално със собствените си документи и така е заловен. Преди това е бил в кърджалийското село Рани лист, където живее постоянно, посочи неговият адвокат и настоя Мюмюн да бъде пуснат на свобода в по-лека мярка.
Състав на Русенския окръжен съд обаче прецени, че единствената адекватна мярка за мъжа е задържане под стража. Причината - вече е съден 3 пъти като в единия от случаите отново е бил наказван за трафик на хора и е лежал в затвора. А след като е бил условно предсрочно освободен, той отново се е върнал към тъмния занаят, като този път дори се издигнал до международно ниво. Отделно за стореното на унгарска територия Бахтияр може да отнесе между 2 и 8 години лишаване от свобода. Решението може да се обжалва, а Мюмюн е категоричен, че ще оспори задържането си.
Както „Утро“ писа, 30-годишният мъж чу присъда от Русенския районен съд за това, че на 14 май 2014 година заедно с още трима съучастници превозвали негегално шестима сирийци. Тогава той бе осъден на половин година затвор при първоначален строг режим и 1500 лева глоба.