Знаете, че няма процедура за оттегляне на номинация. След като обаче едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще бъде взимана от тук нататък предвид и ще бъде подкрепяна от българското правителство.

В тази ситуация оставяме на преценката на Ирина Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание.

Това каза Даниел Митов след заседанието на МС, на което бе взето решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

„Ясно е че това е много тежко решение, което идва в напреднала фаза на надпреварата. Кампанията ще е много трудна и при всички положения ще дадем всичко от себе си за успеха на тази номинация. От тук нататък е ясно, че българското правителство пренасочва политическата си подкрепа в друга насока, за да даде шанс на България и на източноевропейската група да се преборят за поста генерален секретар на ООН”, заяви Митов пред журналисти.

По въпроса дали той или който и да е друг са лобирали за някой друг, освен за Бокова, Митов каза, че той, българското правителство, премиер и президент не са си позволили по „никакъв начин да се отклоняваме от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента”. „Всички спекулации, които се появиха по медиите, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри, на държави – членки на Съвета за сигурност, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не, са лъжи. Който твърди такова нещо, е лъжец, или борави с неточна информации - или е подведен, или съвсем умишлено лъже“, подчерта външният министър. „Никога не съм си позволил такова нещо”, заяви той.