Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС законопрокетът за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, познат като „закона за бурките”, да отпадне от седмичната програма за работа на Народното събрание.

„Такъв тип закони, които водят до дискриминация на религиозно естество и нездрави амбиции на ксенофобски сили в Народното събрание, да ползват такива аргументи, не ни се струва удачен”, каза от парламентарната трибуна народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Той изтъкна, че на второ място ДПС имат в предвид, че България е едва третата държава в света, която ще приеме такъв закон. Първите две са Белгия и Франция и някои провинции на Германия, заяви Кърджалиев.

„Всеки законодателен орган на държавата трябва да протектира своето население от евентуални реваншистки и назидателни амбиции на хора, които тълкуват този тип закони като дискриминация и угнетение на религиозните свободи”, допълни още той.

„Препоръчвам ви да си обогатите информацията, където вече са забранени тези фереджета, бурки и всякакви парцали, с които си закриват главите”, каза от своя страна Валери Симеонов .

Законопрокетът за носенето на облекло, покриващи или скриващо лицето остава в програмата за работа на парламента и предстои да бъде гласуван на второ четене в пленарна зала на 20 септември (петък).