Предизборният щаб на кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън обяви, че претендентът за поста от Републиканската партия Доналд Тръмп е излъгал 58 пъти по време на първия им дебат.

По време на 90-минутния дебат Тръмп говори около 46 минути и успя да излъже 58 пъти, изопачавайки факти при отговорите на въпросите, се казва в съобщение на официалния сайт на Клинтън. Посочва се например, че Тръмп "отрече че е възхвалявал руския президент Владимир Путин" и че "никой не знае Русия да е хакнала компютърната система на Демократическата партия."

Според щаба на Клинтън, Тръмп е излъгал за отношението му към войната в Ирак, като казал, че не е подкрепял военната интервенция в тази страна още от самото начало. Демократите също казват, че милиардерът погрешно се е опитал да внуши, че екстремистката групировка "Ислямска държава" е била създадена под благосклонното наблюдение на Хилъри Клинтън и президента Барак Обама.

Освен това демократите посочват и редица погрешни обвинения на Тръмп към Клинтън по повод нейните предложения в областта на икономическата и социалната политика.