Спад на разкриването на лица упражняващи каналджийска дейност отчитат от МВР от началото на 2016 г. спрямо същия период на миналата година. Това става ясно от справка на вътрешното министерство.

За първите осем месеца на годината са задържани 279 лица, които са уличени в каналджийство. За периода януари-август 2015 г. са били установени 338 лица, които са извършвали незаконен трафик на мигранти.

Данните на МВР не съдържат информация – колко от задържаните за каналджийство биват задържани за втори или дори трети път. От службите не знаят и колко от уличените в трафик са получили ефективни или условни присъди.

Едва 662 незаконно пребиваващи чужди граждани е успяло да изведе от страната Дирекция “Миграция” на МВР от началото на година, сочи още справката. 14 граждани на трети страни са били върнати в държави-членки на Европейския съюз по Регламента “Дъблин”. От 01 януари до 22 септември от България са изведени и петима граждани на ЕС.

На база Споразумението на реадмисия между България и Турция, което се изпълнява от 01 юни 2016 г. от страната към югоизточната ни съседка са върнати 41 чужди граждани. За същия период страната ни е поискала връщането в Турция на общо 1059 лица.