6,5 млн. лева са преките щети на трите ЕРП от кражбите на ток за 2015 г. Всеки ден 1150 семейства остават без електричество заради кражби. Това стана ясно на вчерашната конференция за кражбите на електроенергия, организирана от вестник „24 часа“.
Според мениджъра на „Енерго-Про“ Момчил Андреев, тази година се наблюдава епидемия от софтуерно манипулиране на електромери. За първите 6 месеца на миналата година дружеството е регистрирало 1258 такива случая, а за първите шест месеца на тази те са вече 3425. Това са кражби, обслужващи бизнеса, защото физическите лица крадат най-често с просто прикачване към кабела. 1460 случая на кражби са разкрили експертите на „Енерго-Про“ от началото на 2016 г.
През 2015 година „Енерго-Про Мрежи“ регистрира над 2500 случая на неправомерно потребление на електрическа енергия на територията на Североизточна България. В резултат на констатираните нарушения дружеството е дотаксувало електрическа енергия на стойност близо 2 млн. лв.
Работна група в Министерството на енергетиката ще обсъди законодателни промени, целящи да ограничат кражбите на електроенергия. Идеята е нарушенията да се разглеждат по бързо производство, а санкциите да са в по-значими размери. Обсъжда се увеличение на цената на електроенергията, която ще се плаща от недобросъвестните клиенти. Към момента нарушителите заплащат за три месеца, като се предвижда този срок да се промени на 6 месеца.