Нови пътни знаци вместо ремонт ще борят катастрофите по пътя Русе-Бяла.
След като в понеделник министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни в отговор на питане на председателя на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев, че пари за трайно подобряване на „пътя-убиец“ няма, единственото, на което трябва да разчитат шофьорите, са предупредителните знаци за опасните участъци и самодисциплината зад волана.
През 2016 г. на пътя Русе-Бала са поставени четири нови знака с допълнителен контур или върху правоъгълна основа с жълтозелен флуоресцентен светлоотразителен фон, които имат за цел да привлекат вниманието на шофьорите върху участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Знаците са при разклона за село Пиргово по път I-5 Русе-Велико Търново, а общата им стойност е 1449,53 лв. с ДДС, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ в отговор на запитване на информационната агенция БГНЕС. Знаците са монтирани от дружеството, с което АПИ има 4-годишен договор за производство, доставка и монтаж на вертикалната сигнализация на Северен централен район /области Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра/ - „ПСТ холдинг“ ЕАД.
Още няколко подобни знаци има поставени в Русенска област. Те се намират в района на кръстовището при разклона за село Червена вода и за квартал Средна кула по път I-2 Русе-Разград, като в същия участък са монтирани още 4 пътни знака с жълтозелен контур от община Русе.
Предупредителни обозначения от новия вид има в района на пешеходните пътеки при разклона за Института по земеделие „Образцов чифлик“ и в района на Птицекомбината при км 5 по пътя Русе-Кубрат. Поставена е табела на жълтозелен фон със пътен знак при км 7+850 на изхода на град Русе в посока Кубрат и в село Червена вода, уточняват още от АПИ.
От агенцията съобщиха, че към настоящия момент не е предвидено поставяне на допълнителни пътни знаци от този вид по други участъци от републиканската пътна мрежа в област Русе.
„234 пътни произшествия, 11 загинали, 68 ранени за 2015 година. Това е статистиката за най-черната отсечка в държавата - Русе-Бяла, и не мога да повярвам, че няма пари“, написа гневно на стената си във Фейсбук Настимир Ананиев. И добавя: „Това е „пътят на смъртта“. Пътната безопасност и човешкият живот трябва да бъдат приоритет на всяко едно правителство, допълва още той и посочва, че щом има излишък, трябва да се намерят нужните средства и за оправянето на този път.