Една година условно с три години изпитателен срок е наказанието на 53-годишния Юлиян П., който бе предаден на съд заради екшън случай отпреди около 2 години. Той бе обвинен, че е стрелял по къща на свои съседи в Бръшлен, заплашил ги е с убийство, а след това арестувал в дома си двама полицаи. За по-тежките обвинения обаче Юлиян бе оправдан вчера като единствено чу наказание за хулиганските си постъпки. И по-точно - че е блъснал единия полицай и е оказал съпротива при арестуването си. Според магистратите той не е ограничавал свободата на полицаите, като ги е заключил в дома си, нито се е заканвал да убие съседите си. Присъдата обаче е само на първа инстанция и ще бъде оспорена, тъй като прокуратурата настоя да бъде осъден за всички погазвания на закона и да бъде наказан на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.
Коренът на екшън случката е повече от тривиален - Юлиян и възрастният му съсед Тодор В. имали разногласия кой и за колко пари да отсече орех. Иначе отношенията преди спора за дървото били приятелски и дори си помагали. На 29 ноември 2014 година орехът бил отрязан и Юлиян, съпругата му и майсторът с резачката Малин А. седнали да се почерпят. Според прокуратурата обаче покрай надигнатите чашки емоциите в компанията ескалирали и по някое време Юлиян звъннал на Тодор. Вдигнала съпругата му Марийка, която чула закани за живота на мъжа си и по-точно как той ще бъде застрелян. Не след дълго мъжът тръгнал с колата си към дома на нароченото семейство и действително започнал да стреля във въздуха. Докато форсирал двигателя на своя „Форд Фокус“ той насочил оръжието към прозореца на спалнята на възрастните хора и продължил стрелбата, а пенсионерите залегнали. По-късно се оказало, че има дупка в дограмата и заседнала сачма между прозорците. Семейството звъннало на кмета да разкаже за екшъна, след което и на спешния телефон 112. Не след дълго дошъл полицейски екип от Сливо поле, който като чул разказа на пенсионерите решил да отиде да види какво ще каже и Юлиян. Мъжът ги посрещнал любезно, поканил ги в дома си, но след като започнали да му пишат предупредителен протокол и да искат документите на останалите хора в дома му, искрено се възмутил. Отказал да подпише протокола, ядосал се, изблъскал единия униформен и заключил вратата на дома си. Въпреки обясненията, че така пречи на работата им, той отказал на няколко пъти да отключи. Направил го след известно време, но побягнал към входната врата на къщата и побързал да заключи и нея. В това време единият полицай набрал дежурния и така по телефона той станал косвен свидетел на размирицата и разправиите. По някое време отключил и тази врата, след което започнал да наставлява жена си и госта да бият и нападат униформените. Съпротивлявал се и на самите униформени, заради това те били принудени да му сложат белезници и да го задържат в участъка.
Самият Юлиян отрича всякаква вина и твърди, че във въпросната вечер не е излизал от дома си, а е стоял да се черпи на масата. Единствено слизал до мазето няколко пъти, за да точи вино. Но не бил карал колата си, за което свидетелстваха двама негови комшии, които заявиха, че всяко палене на форда е шумно и издава звук като на хеликоптер и нямало как да остане нечуто от тях. Отделно не бил задържал против волята им полицаите, а заключването им било чисто и просто недоразумение. А самият той изпитвал уважение към реда и полицейската работа. На следващия ден след случката Юлиян дори отишъл в участъка, за да се извини на двамата униформени. А стрелбата по къщата на възрастното семейство мъжът сметна, че е по вина на деца, които стреляли с прашки и по същия начин повредили прозорците на съседен имот.