Ситуацията с мигрантския натиск върху България достигна критичен момент. Центровете за настаняване на чужденци търсещи закрила в България са достигнали лимита за прием. Това научи БГНЕС от източници от Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет.

Информацията се потвърждава и от регулярната справка на МВР за мигрантския натиск, според която към 22 септември 2016 г., бежанските центрове са били запълнени на 98%. Към днешна дата и останалите 102 свободни места вече са заети. Става въпрос за общо 5190 души, какъвто бе капацитетът на ДАБ да настани до момента.

От МВР отчитат известен спад на мигрантския натиск за периода 15-22 септември. За посочения период са задържани 485 чужденци, спрямо 643 лица за предходната седмица. Така общият брой на мигрантите от началото на годината до 22 септември, които са установени на българска територия достигна 14 132 лица. От задържаните през миналата седмица мигранти, 231 са установени на територията на страната, т.е. след като са проникнали основно от Турция. 113 мигранти са заловени, след като не са могли да преминат на сръбска територия, а 141 при опит да проникнат в България, основно от Турция.  

Продължава извънредното положение в центровете за настаняване на мигранти, които подлежат на проверка и установяване на националността или представляват заплаха за сигурността. Заетостта на центровете, които са към Дирекция “Миграция” е 170% или 1597 лица при капацитет от 940 души.

311 чужди граждани, които са потърсили закрила, към момента са обявили, че за своя сметка ще се настанят на външни адреси. 

От ДАБ и от МВР обявиха, че заради продължаващия мигрантски натиск и все по-големия брой чужди граждани, които се установяват в България, спешно се предприемат мерки за разширяване на капацитета на бежанските центрове.