Мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф и румънската олимпийка в Рио Анкуца Бобочел станаха победители в първия за историята международен лекоатлетически пробег „Гюргево-Русе-бягане на свободния дух“. Българският зет Насеф пробяга 15-километровата дистанция за 44,15 минути, а Бобочел - за 51,09. Най-добре от българите се представиха Илия Куцаров /седми с 47,59/ и Маринела Нинева /пета с 53,36 минути/. Лекоатлетката на СКЛА „Дунав“ Симона Миланова завърши седма, а съотборникът й Сава Тодоров финишира 11-и. 
На старт пред часовниковата кула на Гюргево застанаха над 220 кросисти от 10 държави. Сред тях бе 80-годишният софиянец Христо Видков. Той пробяга разстоянието за 1:54,40 минути. 
Сред официалните лица бяха зам.-кметът Иван Григоров, кметът на Гюргево Николае Барбу, зам.-кметът на община Гюргево Йонут Чака, моторите на организацията Анелия Нунева, президентът на СКЛА „Дунав“ Евгени Игнатов. 
„Стана чудесно състезание в годината, когато Русе е европейски град на спорта. Мисля, че зрителите останаха доволни от първото и, надявам се, не последното издание на този пробег. От мое име искам да благодаря на Община Русе, на федерацията, на спортното министерство, на колегите от Гюргево, на всички спонсори, на „Булмаркет“ и „Мегахим“. Щях да бъда доволен още повече, ако българските лекоатлети се бяха представили по-силно, но на този етап възможностите им не са особено големи“, коментира пред „Утро“ Евгени Игнатов.