Аварийни ремонти на водопроводи в централната част на града, които въпреки намесата на ВиК екипи непрекъснато избиват и имат нужда от генерално обновяване, планира русенското ВиК. За целта дружеството смята да отдели 240 000 лева с ДДС, а вече е изпратило и покани за участие на две популярни фирми.
Подменени ще бъдат участъци от ВиК мрежата по бул.“Цар Освободител“, ул.“Плиска“ към бл.“Ниш“ и ул.“Константин Иречек“. От дружеството посочват, че в районите силно са зачестили аварийните ситуации, а по всичко личи, че те се дължат на старите и компрометирани водопроводи.
Отстраняването на авариите не решава проблема, тъй като те избиват на друго място и е необходима спешната им подмяна с оглед нормалното водоснабдяване на абонатите в районите. Вследствие на възникналите през последните 3 месеца аварии, земните основи са силно преовлажнени. Льосовият характер на земната основа е предпоставка за пропадания и конструктивни деформации на сградите. При възникване на аварии се образуват кухини, които създават предпоставки за катастрофи поради интензивния трафик по ул.“Константин Иречек“, бул.“Цар Освободител“ и ул.“Плиска“. Ненавременната подмяна на водопроводите може да доведе до пукнатини, деформации и срутвания на прилежащи сгради и пропадане на пътните платна, обосновават се от водното дружество.
И обясняват, че ако трябва да се обяви обществена поръчка за предвидените спешни ремонти, то те ще се забавят, ще дойде зимата и ситуацията ще се утежни. Имало и допълнително пречки и големи неудобства - при спиране на водоподаването на главния клон по бул.“Цар Освободител“ се нарушавало водоподаването към болницата, а при извършване на изкопните работи се блокирал автомобилният трафик в същата посока.
Заради всичко това от ВиК смятат, че директно трябва да се договорят с някоя фирма, която да реализира ремонта и затова са се обърнали към софийските „Ес Джей Строй“ АД и „Райкомерс конструкшън“ АД. Решението може да се обжалва.