Обявяването на Независимостта през 1908 г. даде привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който поздравява всички българи по случай 108-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от правителствената информационна служба.

Скъпи сънародници,

Днес честваме едно от онези велики събития в нашата история, с които държавата и народът ни заслужиха правото си да вървят с гордо вдигнато чело през времето напред.

Обявяването на Независимостта на България беше онзи акт, който показа, че българският народ не само може да започне, но и да завърши едно дълго и трудно дело, каквото е националното освобождение – процес, който изисква обществено единение около значима кауза, вътрешнополитическо съгласие за защита на националния интерес, ловка дипломация. Той превърна България от обект в субект на световната политика.

За един народ може да се съди по събитията, с които се гордее. Фактът, че цяла България се прекланя пред дързостта на прозорливите строители на съвременната ни държава, ми дава вяра в доброто бъдеще на страната ни.

Обявяването на Независимостта през 1908 г. даде привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си. Това могат да правят само личности, които са независими по дух и поведение. Убеден съм, че го можем, защото е в гените ни.

Честит празник!