Дългогодишният командир на българската полярна база в Антарктида инж.Йордан Йорданов гостува преди дни в СУ с преподаване на немски език. Срещата бе осъществена благодарение на контактите на преподавателката по български език и литература Цветелина Цветанова. 
Гостът с дългогодишен стаж проведе семинар с учители по география, биология, химия и физика, но особено интересна бе срещата му с учениците от Дойче шуле. Полярникът разказа интригуващи моменти от бялото ежедневие на българските полярници, като показа и множество снимки от живота на остров Ливингстън. Той описа увлекателно придвижването на българите до ледения континент, как се снабдяват с провизии от Чили и Аржентина, как си набавят вода за пиене. За децата бяха интересни всички подробности, свързани с експедициите. Най-разгорещени реакции предизвикваха разказите и снимките на пингвините и за останалите представители на фауната и флората в далечния материк. 
Йордан Йорданов, който вече 15 години е командир на българската полярна база, описа как всяка година експедициите се подготвят грижливо за поредната мисия. Но двойно по-грижливо зазимяват базата, преди да отпътуват след 4-месечния престой там. От това в какво състояние оставят базата на заминаване зависи колко бързо ще се настаним при следващата мисия, обясни гостът. 
Накрая той подари на училището късче скала с удивителен биологичен вид - „нещо средно между водорасло и гъба“ на стотици хиляди години. Заедно с това полярникът остави и снимки и свои презентации за Антарктида, които ще послужат в часовете по география и биология.