Десет танцови двойки с пищни рокли и костюми, които едва от 2 месеца се обучават професионално, ще разкрият красотата на виенския валс, полката и останалите танци от времето на прочутите русенски балове в края на 19 и началото на 20 век. Тяхната задача ще бъде да привлекат вниманието на зрителите, да ги провокират да се включат в забавата и да затвърдят, че все още има повод града ни да се нарича Малката Виена. Това заяви вчера на пресконференция председателят на клуба по спортни танци „Настроение“ Иван Деспотов. Събитието „Русе, танцувай“ ще се проведе на 26 септември от 19.30 часа пред сухия фонтан пред сградата на Операта. На избраното място ще бъде построена сценография и голям паркет, а импровизираният бал ще протече под звуците на музикантите от „Биг Бенд Русе“. При лошо време датата ще бъде променена.
Забавата ще започне още от 17 часа, когато ще се проведе уъркшоп с инструктори, с които хората могат да се консултират и научат първите стъпки и движения в балните танци. Междувременно ще работи и детска работилничка, в която малчугани ще майсторят маски,  цилиндри и типични за онова време аксесоари. С тях децата и родителите им ще могат по-късно да се включат в танцовата забава. Все още се обмисля и провеждането на ревю с емблематични за възрожденските балове костюми, което ще е допълнителна атракция.
Много опити е имало за провеждане на виенски балове, но хората идват обикновено да хапнат и пийнат, докато гледат как двойките танцуват. Идеята на събитието обаче е и те да се включат, то да се превърне в традиционно и догодина да бъде още по-мащабно, обясни още Деспотов.
Всъщност десетте двойки с танцьори на възраст между 25 и 60 години се обучават от месец май, когато е стартирал проектът, подкрепен от общинската фондация „Русе-град на свободния дух“. В началото желаещите са били около 60 души, но в крайна сметка на паркета ще се изявят най-упоритите и усърдни сред тях.
Организаторите са благодарни и на Операта, която ще предостави балните рокли и костюми на танцьорите.