Генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат от България за следващ генерален секретар на ООН Ирина Бокова обсъди въпросите на междукултурния диалог с министър-председателя на Китай Ли Къцян.

Срещата между двамата се проведе в рамките на 71-та сесия на Общо събрание на ООН, предадоха специалните пратеници на БГНЕС от Ню Йорк Цветана Арангелова и Георги Пашкулев.

„Китай е един от нашите най-сериозни партньори с 43 обекта вписани в Списъка на световното наследство, 38 вписани в нематериално наследство, 10 института под егидата на ЮНЕСКО. Имаме едно много интензивно сътрудничество. Разговаряхме за културния диалог и толерантността, Пътя на коприната и запазването на културните ценности, засегнахме почти всички важни въпроси от дневния ред на ООН“, каза Бокова.

Китайският премиер Ли Къцян обяви нов пакет от финансова помощ - различни фондове за ООН. Поднебесната е една от държавите, които в най-голяма степен съдействат за развитието на диалога север-юг.

Ирина Бокова отбеляза, че по време на 71-та сесия на Общото събрание на ООН особен акцент се поставя на едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъсква днес човечеството – екстремизма.

„Има много дискусии и дебати по този въпрос. ЮНЕСКО и Ватикана са съорганизатори на една от тези дискусии, която бе посветена на предотвратяването на екстремизма чрез образование. Говорихме за това какво образование трябва да се дава на децата, какви са причините за радикализацията на младите. Говорихме също така за повече познание на историята, религиите и културите“, каза генералният директор на ЮНЕСКО.

Според нея е изключително важно да има образование в областта на мира и промяната на манталитета. „Както неотдавна написа един известен журналист от „Ню Йорк Таймс“ едно грамотно момиче е много по-опасно за екстремистите, отколкото един дрон. Съгласна съм с това“, каза Бокова.

Освен различни дейности свързани с образованието, генералният директор на ЮНЕСКО работи и по своята основна дейност – защитата на световното културно наследство, което днес в Близкия изток е заплашено от екстремистите от „Ислямска държава“. Този регион е една от люлките на човешката цивилизация и до ден-днешен е населяван от наследниците на едни от най-древните култури.

Ирина Бокова заедно с Държавния департамент на САЩ организираха конференция за запазване на културното наследство в музея Метрополитън. Тя бе открита от нея и от заместник-държавния секретар Евън Раян. В нея участва и френският президент Франсоа Оланд. „Опазването на културното наследство става все по-важна задача. Хората разбират, че това не са само тухли и камъни, а сгради, които са свързани с тяхната идентичност, с нашата обща история. Целите, които имаме и усилията, които полагаме, за да спрем това културно прочистване са важни, защото те са залог за едно бъдещо помирение и мирно съжителство“, подчерта Бокова.