В понеделник НАСА ще проведе пресконференция, на която ще представи нови открития за „изненадваща активност на Европа“ - един от спътниците на Юпитер. Очаква се новината да е свързана с нови доказателства за океаните на замръзналата луна, за които се предполага, че се намират под ледената й повърхност.

Учените смятат, че Европа е и една от планетите в Слънчевата ни система, която има най-големи шансове за наличие на извънземен живот.

Според американската космическа агенция новите открития са дело на телескопа „Хъбъл“ и са свързани с „дейност, която може да е свързана с наличието на океани под повърхността на Европа“, пише научното издание „Сайънс алърт“.

Новината за подготвяната пресконференция е обнадеждаваща, тъй като учени от дълго време предполагат, че луната има големи солени океани под ледената си повърхност, но без изпращането на апарат до нея това не може да бъде потвърдено.

По-рано тази година изследователи дори изчислиха, че евентуалният химически баланс на океаните на Европа би бил изключително близък до този на земните, предполагайки, че в лунните океани има достатъчно водород и кислород за формирането на живот.

Обикновено повечето течности, които се намират на такова далечно разстояние от слънцето, биха замръзнали, но се смята, че Юпитер има толкова силно гравитационно поле, че създава достатъчно приливна енергия, която да държи океаните в постоянно движение, пречейки им да се покрият с лед.