Арена на голямо учение за действия при бедствие стана сливополското село Ряхово. В него се включиха противопожарните служби от Русе и Велико Търново, служители от спешния телефон 112, екипи на Спешна помощ, доброволни отряди и водолази от Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ в Гюргево. Рязката промяна на времето пък осигури реалистичен естествен декор.
Нареченото „Дунав 2016“ занятие започна със сигнал за пробив в дигата в района на ресторант „Рибарска среща“ до рибарското пристанище в Ряхово. Предупреждението дойде по време на заседанието на общинския щаб за действия при бедствии и аварии в Сливо поле, свикан заради силна буря с проливен дъжд, които усложняват ситуацията около рязко покачващия се Дунав заради обилните валежи по средното и долното течение на реката.
След оглед на дигата бяха открити признаци за възможно разширяване на пробива и скъсване на насипа. Освен това високите подпочвени води заляха мазите и приземните етажи на много къщи в Ряхово и донесоха заплаха от срутване. Затова последва заповед за незабавно евакуиране на селото.
След сигнал на тел.112 в Сливо поле пристигнаха екипи огнеборци и спасители от районните служби от цялата регионална дирекция на пожарната. На помощ дойдоха и техни колеги от Велико Търново. Част от спасителите започнаха да изграждат палатков лагер, в който с помощта на полиция бе въведен пропускателен режим. Към Ряхово пък се отправи влекач със самоходната машина „четири сезона“, машина за пълнене на пясък и едрогабаритна техника от „Напоителни системи“ за тампониране на дигата и изграждане на срутената й част. В реката пък патрулираха катери на пожарната и на Гранична полиция и екип румънски водолази от „Влашка“ с надуваема лодка.
В запушването на пробива се включиха и доброволци от селото, което създаде нова кризисна ситуация. Един от тях падна в реката и започна операция за спасяването му с помощта на водолази. След минути давещият се бе спасен, а по-късно дигата бе запушена и всичко приключи благополучно. Междувременно ряховчани бяха настанявани от община Сливо поле в училището и в детската градина, които обаче се оказаха тесни да поберат всичките 2150 жители на селото и 500 от тях бяха превозени до палатковия лагер. 
Целта на тактическото обучение „Дунав 2016“ беше да провери степента на подготовката за реагиране и взаимодействието между всички структури за ограничаване и ликвидиране на последствията при бедствие и всички видяхме, че екипите и служителите от община Сливо поле се справиха перфектно, бе първата оценка на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който изгледа на живо практическото занятие.