Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда днес на територията на Европа по инициатива на европейската мрежа на службите на Пътна полиция ТИСПОЛ.  По този повод от първите минути на днешния ден до полунощ на територията на региона ще се проведе полицейска операция, като през цялото време екипи на КАТ и на районните управления в населените места по трите направления от Русе ще следят за висока скорост, пияни шофьори, неправилно изпреварване и други нарушения на Закона за движение по пътищата.
Характерното за тази операция е, че тя  представлява един брояч на настъпилите катастрофи, които ще бъдат подавани в МВР  на всеки час по две направления - тежки инциденти с убити и ранени и такива, в които са участвали пияни или дрогирани шофьори, поясни началникът на КАТ гл.инспектор Румен Кръстев. 
Тъй като 21 септември съвпада с предпразничния ден преди четирите почивни, на пътя Русе-Бяла, който е на трето място в страната по брой катастрофи със загинали, е създадена организация за ограничаване движението на тежкотоварни камиони над 12 тона от 16 до 20 часа в покрайнините на двата града.
От януари до края на август в региона са регистрирани 1183 катастрофи с 331 ранени и 19 загинали. За същия период на миналата година броят на пътните произшествия се е увеличил с 39, но броят на ранените е намалял със 17, а на убитите с 1. 
Има промяна и в най-критичния ден от седмицата. След като дълго време това беше петък, сега незавидното първенство принадлежи на четвъртък със 191 произшествия. Петък е на второ място със 186, трети е понеделник със 176.
Най-опасното време е между 17 и 18 - 100 катастрофи, следва отрязъкът от 16 до 17 - 85 и този между 13 и 14 часа - 83.
Най-наситените с инциденти булеварди и улици в Русе са „България“ - 117 катастрофи, „Липник“ - 74, „Христо Ботев“ - 62 и „Цар Освободител“ - 60.