Адвокат Иван Иванов вече се намира в затвора и излежава 6-годишна ефективна присъда за участие в имотна измама, след като Върховният касационен съд /ВКС/ окончателно потвърди наказанието му. 
Както е известно, юристът седна на подсъдимата скамейка за това, че продал апартамент на нищо неподозираща жена, която била в чужбина, и в него се настанали новодомци. Хората ремонтирали запуснатия имот, но не след дълго се появила реалната собственичка и казусът втрещил всички.

Впрочем върховните съдии намалиха присъдата на юриста и бивш председател на Общинската избирателна комисия от 7 на 6 години затвор и отмениха глобата му от 66 300 лева. Причината - Иванов бе оправдан за това, че е прал пари, но осъждането му за участие в имотна измама остана. Отпадна и забраната му да заема юридическа длъжност за срок от 7 години. Въпреки това обаче, според специалисти в правната материя, по закон 10 години след излизането му от затвора той така или иначе няма да може да работи като адвокат.
Присъдите на тримата му съучастници останаха непроменени - 46-годишният Венелин Манолов и 39-годишният Ангел Ангелов бяха осъдени на 5 години затвор, а Пламен Пенчев, също на 39 години, се сдоби с 4 години зад решетките. Адвокатът ще трябва да плати 17 000 лева глоба, Манолов и Ангелов - по 15 000, а Пенчев - 10 000 лева.
Имотът попаднал в полезрението на живеещия наблизо Венелин Манолов, който споделил находката с дългогодишния си приятел Ангел. Той поел инициативата и се срещнал с друг свой приятел - Пламен, когото запитал ребром има ли нужда от пари. Пламен се съгласил да направи каквото трябва, за да изкара някой лев. Обещали му 5000 евро хонорар, ако влезе в ролята на Върбан Илиев от Горна Оряховица. За да продадат имота обаче, първо трябвало да се доберат до него. Планът бил въпросният Върбан да купи апартамента. Като продавачката Росица Константинова се представила за майката на Ангел Стойка Колева. Така двама души - Пламен и Стойка, с фалшива самоличност като Върбан и Росица, успели да сключат сделка пред нотариус. Мнимата продавачка всъщност щяла да бъде петият подсъдим по делото, но междувременно починала. Четиримата замесени се срещнали и изготвили генерално пълномощно на адвокат Иван Иванов, който да представлява мнимия собственик Върбан Илиев в бъдеща сделка по продажба на жилището. И след като реално апартаментът бил в ръцете им, се появила жертвата им - сириецът Меджид Рустом, който си търсел жилище. Искал да направи изненада на съпругата си Албена и затова през юни 2009 година набързо сключил сделка за 34 000 евро. Според прокуратурата адвокат Иванов е знаел, че Върбан всъщност е Пламен, а целта му е била да заблуди сириеца Рустом, че сделката е чиста. Парите за закупуване на апартамента били преведени по сметката на адвоката.
Измамата лъснала, когато истинската Росица се върнала от Италия, след като съседи й сигнализирали, че в апартамента й обикалят непознати хора. Така се оказало, че семейство Рустом са броили пари за апартамент, който ремонтирали основно, но той реално не е техен и те са безочливо измамени. Една от фаталните грешки, благодарение на които престъплението е разкрито, е направена от Пламен Пенчев. По време на попълване на документ той по инерция започнал да пише своето собствено име вместо това на Върбан Илиев, когото трябвало да изиграе.
Пред ВКС присъдата бе оспорена и от прокуратурата, и от осъдените. Последната инстанция обаче посочи единствено, че юристът не е прал пари, а получените за апартамента суми е използвал за лично облагодетелстване. Затова и наказанието му претърпя лека корекция.