Около 250 лекоатлети от няколко държави ще вземат участие в първия международен шосеен старт „Пробег на свободния дух Гюргево - Русе“, стана ясно на пресконференция вчера със зам-кмета Иван Григоров, колегата му от Гюргево Йонуц Чака, президента на СКЛА „Дунав“ Евгени Игнатов, шефа на СК „Дунарея“ Адонис Пую.
Организатори на историческото спортно събитие в рамките на програмата „Русе-Европейски град на спорта“ и с подкрепата на фондация „Русе-Град на свободния дух“ са Община Русе, прочутата спринтьорка Анелия Нунева, СКЛА „Дунав“. Много активно участие в организацията взе и депутатът Пламен Нунев.
Ударното русенско ядро ще е дългогодишната шампионка от СКЛА „Дунав“ Милка Михайлова. На старт ще застанат и бившите дунавски кросисти Станислав Ламбев и Христо Мойсев, както и действащите сега лекоатлети Сава Тодоров и Симона Миланова. 
Сред лекоатлетите ще са най-добрите в момента български кросисти - Шабан Мустафа, Стоян Владков и Маринела Нинева. Флагман на румънската група ще е звездата им Анкула Бобочел, участничка в Рио на 3 километра с препятствия. Освен лекоатлети от двете страни на реката в колоната ще тичат лекоатлети от Франция, САЩ, Япония, Италия.
Надпреварата ще е в три възрастови групи - от 18 до 40, от 40 до 50 и над 50 години.   
Общият награден фонд ще е 12 500 лева. Освен това на всеки участник, преодолял успешно дистанцията, ще бъде връчен юбилеен медал. На старта пък всички лекоатлети ще получат тениски с логото на пробега.