Държавната агенция за бежанците до дни трябва да започне изграждането на 68 преместваеми бунгала за настановянето на още 400 бежанци в лагера в Харманли. В понеделник ДАБ обяви обществена поръчка за избор на независим строителен надзор и оценяване на строителната дейност, предаде БГНЕС.

Лагерът трябва да бъде завършен до средата на месец декември.

2 милиона лева с ДДС ще струва изграждането на новия лагер от преместваеми бунгала. Крайният срок за подаване на оферти от желаещите да строят съоръжението изтече вчера. Според документацията за избор на изпълнител всяко от контейнерните жилища трябва да бъде снабдено с климатик. Лагерът трябва да има изградена ВиК мрежа от собствен водоизточник, отводнителна система, както и система за видеонаблюдение. В цената е включено изграждането на ограда, портал и бунгало за охраната – 3/2,4 м.

БГНЕС припомня, че днес или утре се очаква местата за настаняване на мигранти в центровете на Държавна агенция за бежанците да бъдат запълнени на 100%. Капацитетът на центровете е 5190 души, а в петък от ДАБ официално обявиха, че има свободни места за приемането на още 373 души. От началото на 2016 г. в страната са влезли над 13 000 мигранти. Към момента на българска територия се намират около 7500 чужди граждани, които са потърсили закрила. Близо 70% от тях са от Афганистан. За момента властите не са обявили официално как ще процедират след окончателното запълване на центровете за настаняване на чужденци в следващите дни. Ситуацията в центровете от “закрит тип”, които са към Дирекция “Миграция” на МВР е повече от извънредна. Капацитет на заетост достигна 188%. Това са чужди граждани, които представляват заплаха за сигурността.