Сирийската армия обяви край на едноседмичното примирие в страната, което беше договорено между САЩ и Русия, като обвини бунтовническите групи за неговия провал.

„Сирийската армия обяви края на прекратяването на сраженията, което започна в 7 часа на 12 септември 2016 г. в съответствие с американо-руското споразумение“, се посочва в изявление, цитирано от държавната информационна агенция САНА.

В него също така се казва, че бунтовническите групи не са изпълнили „нито един елемент“ от примирието.

По-рано днес държавният секретар Джон Кери каза, че Русия не е успяла да изпълни своята част от споразумението за Сирия, но въпреки това Вашингтон има желание да продължи работата си с Москва.

В рамките на съвместните си договорености американската армия и руските сили трябваше да създадат обща клетка, която да атакува джихадисти на територията на Сирия.

Преди това руските власти от своя страна заявиха, че САЩ и поддържаните от тях организации на сирийската опозиция не са изпълнили нито един от ангажиментите, които поеха. Според началника на Главното оперативно управление на генералния щаб на руските въоръжени сили Сергей Рудской многобройните нарушавания правят прекратяването на огъня от страна на властите в Дамаск безсмислено.

“Като се има предвид, че условията на примирието не се уважават от бунтовниците, ние смятаме, че е безсмислено за сирийското правителство да го уважава едностранно“, каза той.

Той посочи още, че от 12 септември, когато беше договорено примирието, то е нарушавано 302 пъти, като през това време са загинали 63-ма цивилни, а 252 души са били ранени.

Ситуацията коментира и френският министър на външните работи Жан-Марк Еро, според когото американо-руското примирие е единствената основа, на която може да се постигне политическо решение на войната в страната.

Еро също така представи предложение на Париж за създаване на мониторингов механизъм, който да следи за спазването на мира.

Досега най-малко 300 000 души са загубили живота си по време на войната в Сирия, която започна през 2011 г. Други 13 млн. души са напуснали домовете си от началото на конфликта.