Жълт код е обявен за 20 септември в 11 области на Североизточна и част от Южна България заради интензивни валежи.

Кодът е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Варненска, Добричка, Старозагорска и Сливенска. В тези области ще има значителни валежи с количества до 35 л/кв., на от делни места и повече. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Времето ще е облачно и дъждовно. Ще духа умерен, в западната част на Дунавската равнина временно силен северозападен вятър. В Източна България вятърът ще е от север-североизток. Температурите ще продължат да се понижават. Минималните ще бъдат между 13° и 18°, а максималните от 15°-17° в Добруджа и Лудогорието до 20°-25° в Южна България, уточниха от НИМХ. Над планините ще е облачно и дъждовно. На места ще има и гръмотевици. Ще духа умерен, по билата и върховете – до силен северозападен вятър. Дневните температури ще се понижат още и максималната на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра около 8°.

По Черноморието ще има значителна облачност и ще превалява дъжд, в южните райони с гръмотевици. Вятърът ще е умерен от северната четвърт. Максималните температури ще са от 19° на север, до 22° на юг. Температурата на морската вода е 23-24°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.