Футуристичният екоболид „ДТТ“, разработен от студенти и преподаватели от Русенския университет, впечатли посетителите на фестивала „Smart Mobility“ /“Интелигентна мобилност“/. Прототипът бе създаден за участието на инженерите в световната надпревара „Шел Екомаратон“. Фестивалът се проведе пред паметника на Съветската армия в София в неделя, като част от програмата на Европейската седмица на мобилността. Това бе и първото участие на русенските инженери на фестивала, а поканата да се включат в него е от Центъра за градска мобилност в София.  
„Нашият „ДТТ“ е пример за автомобил, който съчетава в себе си креативност и нестандартни интелигентни решения за транспорта. Сигурен съм, че не сме никак далеч от момента, в който този тип транспорт ще стане масов“, сподели капитанът на отбора доц.Симеон Илиев.
На финалите на екомаратона на „Шел“ тази година в Лондон русенският тим се класира на 11-о място от общо 49 отбора в категорията си. Инженерите изминаха 409 км с 1 квтч енергия, с което подобриха резултата си от 2015 година с впечатляващите 92%. Болидът е кръстен „ДТТ“ на името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“.