Средният ценови клас цигари ще поскъпнат с около 0.15 лв., а скъпите с около 0.10 лв. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

Анализите от прилагането на променената структура на акциза показват, че се наблюдава доста агресивно поведение от страна на търговците, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия.

Горанов се е срещал с търговци на цигари, които са заявили, че почти 90% от тях са обединени около идеята, че старият вариант за формиране на акциза за цигарите е бил по-добър. Това означава да се реагира гъвкаво на това, което е най-добре за пазара.

Горанов обясни, че от началото на следващата година цигарите ще поскъпнат. От 2018 г. трябва вече да се приложи минималната акцизна ставка за Европейския съюз, която е 90 евро на 1000 къса. Така че цигарите, макар и бавно и с различна тежест върху по-евтините и по-скъпите, ще поскъпнат устойчиво до началото на 2018 г. Не виждам законови изменения, които да засягат малкия и среден бизнес, заяви още Горанов, в отговор на въпрос дали с промените, които министерството прави, не се затрудняват малките и средни предприятия.

Той коментира също, че с работодателите и синдикатите не могат да се уточнят още за това каква алтернатива се предлага на сега съществуващия модел. Разговорите за подоходното облагане продължават формално и неформално. “Аз съм убеден, че прагове следващата година ще има, най-малкото, защото законът го предвижда”, каза той.

Облекчението, което работниците, чиито заплати се превеждат по карта и които извършват картови плащания с 80% от парите си, Горанов заяви, че “това облекчение ще бъде на декларативен режим. Лесно може да се окаже дали всички доходи на лицето са минали по банков път”, коментира той.

Според Горанов, и сега има декларативен режим за доходите на лицата. Ако някой се опита да декларира невярно съдържание, но ще си носи последствията, а през банковата система плащанията и постъпленията, според него, са лесно проследими.