Вместо досегашните до 300 лв. допълнително към месечната заплата, военнослужещите, които са включени в охраната на държавната граница, ще получават до 500 лв.

Увеличението с до 200 лв. ще влезе в сила след обнародването в Държавен вестник на измененията на Наредба №15 от 2010 г. за условията, размерите и реда на изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба от военнослужещи и цивилни служители на Министерство на отбраната, предаде репортер на БГНЕС. Запазва се досегашната практика – допълнителното възнаграждение да се изчислява пропорционално на календарните дни от месеца, в които военните са изпълнявали възложената им задача по охрана на границата. По различни сведения, между 300 и 500 служители на МО са включени в граничните патрули.

Освен увеличение на заплащането на военните по границата, министърът на отбраната Николай Ненчев е одобрил по 300 лв. към заплатата месечно да получават и българските представители в Националния мобилен модул, който е част от командната структура на НАТО на територията на страната.

Допълнително възнаграждение ще получават занапред и всички гвардейци, а не само тези, които участват в официални церемонии и военни ритуали.

С изменение в Наредбата ще се уреди и въпросът с допълнителното възнаграждение на военнослужещите и цивилните служители на МО, които участват в учения с непрекъсната продължителност от повече от едно денонощие. Те ще получават по 27 стотинки допълнително към заплатата за всеки час от официалния старт до края на учението.