И русенските рокери почетоха с почетна обиколна на града паметта на загиналите на пътя свои събратя и пострадалите в катастрофите въобще. В шествието се включиха близо 80 членове на трите клуба в Русе „Тъндърс МС“, „Лоу лендърс МС“ и „Дунавски братя“, както и свободни ездачи. Моторизираната колона започна да се събира около 16 часа пред Вазата в Парка на младежта, откъдето по-късно потегли възпоменателната процесия. Тя бе част от национална инициатива, която се провежда за втора поредна година от рокерите в цялата страна. 
Внушителната колона, ескортирана от четири патрулки, тръгна към хотел „Рига“, откъдето през кръговото до полицията се насочи към КАТ, после пак се върна до кръговото по „Липник“ и тръгна по ул.“Борисова“ до Централна гара. След това се върна по бул.“Цар Освободител“ до Симовата мелница и оттам потегли за хижа „Приста“.
С тази обиколка из по-големите улици и булеварди в града искаме да насочим вниманието на останалите участници в движението да бъдат по-внимателни към водачите на двуколесни машини, както и на мотористите да не създават предпоставки за катастрофи, каза Светослав Бонапартов от „Тъндърс МС“. 
Колегата му от „Дунавски братя“ Иван Петров допълни, че мотористите също карат коли и имат семейства и въпреки че сред тях има лекари, учители и адвокати, мнозина ги заклеймяват само заради наложили се предразсъдъци като лошата част след участниците в движението. Ние не сме такива и затова с всички тези събития се опитваме да покажем на хората, че и ние сме уязвими, дори повече от тях, защото се движим на две колелета, посочи Петров.
Десетина мотористи от Русе и региона са загинали през годините по пътищата в региона през последните години. Статистиката за страната е още по-мрачна, а последният фрапантен случай е смъртта на столичното семейство Бойко и Таня, които бяха пометени от мерцедеса на турския гастарбайтер в Германия Фарук Бекташ край Драгоман на 24 юли. Чужденецът бе задържан, но след дни столичната съдийка Недялка Николова прецени, че няма опасност да се укрие и го пусна под домашен арест, а турчинът мигновено изчезна и продължава да е в неизвестност.