Пушки кремъклийки на над два века привличаха вниманието на млади и стари, които бяха избрали хладината на Парка на младежта за неделния ден. Там комитите от ВМРО-БНД бяха поставили началото на честванията за 20-годишнината от учредяването на русенската организация, като бяха подредили изключително атрактивна изложба. Русенски колекционери на старинни оръжия бяха предоставили пушки, за които повечето от русенци само са чели в книгите - като така наречената „крънка“, носеща името на своя създател чеха Силвестър Крнка. Момичета и момчета със страхопочитание вземаха в ръце оръжия със звучните имена „Уинчестър“, „Ремингтон“, „Манлихер“, прицелваха се в пространството, за да се вживеят в ролите на някогашни пазители на българщината. 
Една голяма част от пушките, пистолетите и сабите са автентични и са участвали в Руско-турската освободителна война, в Илинденско-Преображенското въстание, в Първата световна война, обясни Галин Григоров, който също е изкушен колекционер. Повечето от прекрасно запазените експонати в уникалната изложба на открито са получени от техните днешни притежатели като наследство от техни бунтовни прадеди, каза Григоров. 
Непосредствено до оръжията друга група русенци бяха направили възстановка на палатка с бойци и реквизити от Първата световна война, до нея пък младежи се упражняваха в стрелба с лък. Други младежи от ВМРО пък представяха национални носии, четнически униформи, военни мундири.  
Сред активистите на ВМРО, които също с интерес разглеждаха експонатите и с готовност откликваха на поздравите на гражданите, бяха народните представители Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов. Веселинов коментира пред журналисти актуални въпроси, като повтори позицията си за непримиримо отношение на ВМРО към новото обгазяване на Русе. Той разясни и някои моменти в подготвяния от Патриотичния фронт закон за българския език. ПФ се солидализира с кампанията „Давай на кирилица“ и ще направи нужното да се приеме законодателно изискване мобилните електронни устройства да бъдат кирилизирани. Самите мобилни оператори трябва да изпращат съобщенията си до абонатите на кирилица, а не да ни честитят 24 май на латиница, каза Веселинов.