„Мълчаливо изтърпях хулите - от „пощенски гълъб“ до какво ли не, а „пощенският гълъб“ им донесе 320 млн. лева извън бюджета на ЕК. И понеже по сметката на Комисията вчера имаше 108 млн. евро, до 26-ти ще получим останалите 52 млн. евро“. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като откри обновения център на село Басарбово и разгледа скалния манастир „Св.Димитър Басарбовски“. „Ние полагаме усилия и с армия, и с полиция. Всеки ден се задържат мигранти и вътре в страната. Над 30 000 сме върнали вече на Турция“, посочи премиерът.
Новината, която бе съобщена тук, бе подета и в Европа - на 6 октомври Европейската гранична полиция ще започне да работи от България. „Именно заради най-доброто справяне от Гърция, Италия, България, Финландия, крайните държави, които са на ЕС, на 6 октомври на нашата граница с комисарите, може би и Доналд Туск след Щатите ще дойде задължително, европейската гранична полиция ще стартира от България“, заяви Борисов.
„Всички казват - България веднага в Шенген. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем - години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген“, така премиерът коментира друга наболяла за България тема.
Запитан за изграждането на пътя Русе-Велико Търново, гостът каза: „Направихме пътищата в Бяла така, както бяхме обещали. Хората са много доволни. За наше най-голямо съжаление, две правителства - едните подписаха за „Белене“, другите - за двете американски централи... Дойде денят за плащане и за мой ужас - по време на моето правителство. Милиард и двеста милиона платихме за американски централи, вие си ги представете в пътища!“.
Енигматичният отговор не дава надежди на русенци, че в скоро време невралгичният проблем с кървавия път ще намери разрешение. Пак във връзка с този въпрос премиерът съобщи, че тези дни предстои да започнат плащанията за двата реактора за неосъществената АЕЦ „Белене“, като първоначалната сума ще бъде около 800 милиона лева. „И представяте ли си, ако не беше дошъл ГЕРБ, ако не бях спрял и реактора на „Уестингхаус“ в Козлодуй, откъде пари щеше да има най-бедната държава?! И как няма да е най-бедна! Сега видяха, че във фискалния резерв има пари, излязохме на излишък и вместо да правим пътища, да даваме на пенсионери и на хора с увреждания, 2,5 млрд. живи пари ще дадем за две абсолютно корупционни сделки...“.