Община Русе обяви обществена поръчка за строителен надзор по мащабния проект за реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда и изграждането на зони за обществен отдих. Големият инфраструктурен проект предвижда ремонт на четири улици, които ще добият привлекателен вид и ще свържат центъра на Русе с Кея. Това са „Баба Тонка“, „Църковна независимост“, „Райко Даскалов“ и „Славянска“, където уличните платна ще се преасфалтират, ще бъдат подменени тротоарните настилки, ще се увеличат паркоместата и ще се изгради ново осветление. Освен това зелените площи ще се реконструират и благоустроят, като са предвидени и нови терени за озеленяване. Сред по-съществените промени в организацията на движението е това, че еднопосочното движението по „Райко Даскалов“ ще се запази, но в обратна на настоящата посока - от бул. „Фердинанд“ към пл. „Свобода“. Улица „Баба Тонка“ остава еднопосочна, като ще се коригират радиусите на завиване на кръстовищата. Ул. „Славянска“ пък ще се включва към бул. „Придунавски“ с ново кръгово на площад „Свети Никола“, като по нея ще има и двупосочна скоростна велоалея. От най-северната част на ул. „Църковна независимост“ е предвидено двустранно надлъжно паркиране, като се осигурява една лента за движение на автомобили. 
Дългоочакваната с години реконструкция на крайбрежната ивица в участъка от жп прелеза на Речна гара до ул. „Мостова“ също е включена в мащабния проект и в обществената поръчка. Алеята на основната придунавска тераса ще следва реката, като ще има ниска растителност, цветни и вечнозелени храсти. Тя ще е за пешеходци, за локално обслужване на пристигащите туристи по реката, за спешни наложителни дейности - пожарна, бърза помощ и други. В парковото пространство ще има геопластики, декоративни елементи в настилките, места за отдих, като е предвидено алейно LED осветление и нови прожектори.
Третият значим обект, който ще бъде ремонтиран, е Паркът на младежта, където ще бъде изградена голяма детска площадка и фитнес на открито. Освен това розариумът ще бъде променен изцяло, разрушената настилка по алеите, както и парковите насаждения ще бъдат подменени.
Общата стойност на поръчката за строителен надзор е 137 850 лева с ДДС, които се финансират по оперативна програма „Региони в растеж“. 
Оферти ще се приемат до 17 октомври, а на следващия ден специална комисия ще ги разгледа. Очаква се дотогава да бъде обявена и процедурата и за избор на изпълнител за същинските строителни дейности.