Министър-председателят Бойко Борисов стана първият носител на новоучредения орден на Русенската митрополия „Св.Димитър Басарбовски“. Отличието е учредено по предложение на Русенския митрополит Наум и с решение на Епархийския съвет от 12 септември.
„Св.Димитър Басарбовски“ първа степен владиката връчи на премиера Борисов, а същото отличие, но втора степен, получиха народният представител Пламен Нунев, областният управител Стефко Бурджиев и кметът на Русе Пламен Стоилов. Това стана по време на специална церемония в сградата на митрополията в събота следобед, след като Борисов посети Басарбовския скален манастир. 
Благодарение на основното спомоществователство на Борисов и правителството храмът „Св.Преображение Господне“, който през 2014 г. заварихме в груб строеж, стоял така години наред, днес вече е завършен, подчерта в своето слово владиката. Той благодари също и за съдействието на областната и общинската управи. 
Премиерът, който преди това посети манастирския комплекс в Басарбово и запали свещ за здраве и благоденствие, целуна ордена и целуна ръката на митрополит Наум. 
„Бог пред нас и ние след него!“, каза кратко той.
Владиката сподели надеждите си, че единственият в страната действащ скален манастир в Басарбово ще се превърне в истинска перла в короната на Дунавския регион. И подчерта: „Надяваме се, че ще се множат поклонниците, които ще го посещават, и от България, и от Румъния“. 
Тъй като натоварената програма на министър-председателя не позволи той да разгледа и новия храм „Всех Святих“, митрополитът разказа историята на разрушената черква и на градежа на новата. Има нужда от довършителни работи, обясни той и изброи нуждата от прешпакловка на стените, облицовки и нови подови настилки, нов иконостас, изографисване на стените. 
„Дядо владика, имаме много хора безбожници, които ще кажат: ето, връчиха му орден и той веднага с готовност откликва“, започна Бойко Борисов. И продължи: „Но ние досега сме подпомогнали 400-500 храма. Обещавам да отпуснем нужните средства за вашия  храм в рамките на тази година, най-късно до януари. Сега сме отпуснали пари за катедралния храм във Варна, в Бургас довършваме голямата църква в Меден рудник, приключваме с ловешката катедрална църква. Следващата е вашата“.
На сбогуване митрополит Наум подари на Борисов икона, а премиерът възложи на депутата Нунев да я съхранява, докато бъде готова църквата „Всех Святих“. „Ще я подарим на храма, като го завършим“, заяви той. 
Вчера бе извършено тържественото освещаване на манастирския храм „Св.Преображение Господне“. След литургията, водена от митрополит Наум в съслужение с неговите гости, бяха наградени дарители, спомогнали за изграждането и обзавеждането на новата църква.