Великобритания може да пострада от глоби, възлизащи на стотици милиони, ако правителството й се опита да започне преговори за свободна търговия с други страни, преди да излезе от състава на Евросъюза. Това пише “Сънди таймс“, като се позовава на вътрешен документ, подготвен от апарата на министъра на международната търговия Лиъм Фокс.

Европейската комисия заявява, че ние не можем да започваме преговори – двустранни или в рамките на Световната търговска организация (СТО). ЕК предупреждава, че несъобразяването с това искане може да доведе до подаване на иск от държавите членки на ЕС. Юридическите последствия може да са такива, че на Великобритания да се наложи да плаща глоби, се отбелязвало в документа.

Според „Сънди таймс“ перспективата за съдебен иск от страна на Евросъюза вече е довела до това, че Лондон е спрял търговските преговори със САЩ, тъй като сега Вашингтон води преговори с Брюксел за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ ). Преговорите с Канада, Япония, Бразилия и със страните от Югоизточна Азия също може да бъдат отложени заради заплахата на Брюксел, отбелязва вестникът.

В самото британско правителство, изтъква „Сънди таймс“, няма единно мнение как да се водят бъдещите дискусии по Brexit. Фокс и министърът на външните работи Борис Джонсън били за „категоричен Brexit“, което означавало страната да излезе от митническия съюз на ЕС, в рамките на който са отменени митата между страните членки. Министърът на финансите Филип Хамънд – обратно – държал Великобритания да остане в митническия съюз и след Brexit.