Австрийският кардинал Кристоф Шьонборн се опасява, че Европа рискува да загуби своето религиозно наследство заради равнодушието на християните пред настъплението на исляма.

Не трябва да се страхуваме от исляма, трябва по-скоро да се страхуваме, че християнството отслабва, подчертава 71-годишният архиепископ на Виена в интервю за австрийската агенция АПА, като изразява съжаление за спада на религиозното усърдие на християните на континента.

В проповед преди няколко дни монсеньор Шьонборн говори за „трети опит за нахлуване на исляма в Европа – 333 г. след втората обсада на османците на Виена през 1683 г. " Не можем да се сърдим на мюсюлманите, че са убедени в религията си. Трябва по-скоро да се запитаме защо у нас толкова християни са охладнели, казва духовникът.

Днес всички в Австрия знаят какво е рамадан (рамазан). Ала кой все още знае за постенето в петъчните дни. Не можем да се учудваме при това положение, че има мюсюлмани, които смятат, че Европа е станала слаба и упадъчна и че тяхната религия по-силна, казва кардиналът. Според него надеждното християнство няма от какво да се страхува от исляма.

Архиепископът на Виена прикани бъдещия президент на Австрия, който ще бъде избран в началото на декември, да продължи една традицията, въведена от предшественика му социалдемократ Хайнц Фишер - да кани мюсюлмани да отбелязват рамадан в президентския дворец.

Кандидатът на крайната десница Норберт Хофер вече обяви, че, ако бъде избран, ще сложи край на това.