Днес в Русия е единен изборен ден. Гласоподавателите в страната от Камчатка и Чукотка до западните граници на Руската федерация – Калининградска област, където избирателният ден ще завърши в 21 ч. московско време - избират депутати в Държавната дума – долната камара на руския парламент.

Регистрираните в Русия избиратели са 111,6 милиона, от които 1,87 милиона се намират в чужбина. Гласуването е организирано в над 95 000 избирателни секции в РФ и в 371 участъци, сформирани в руските дипломатически мисии в 145 страни, уточнява РИА Новости.

За пръв път от 2003 г. парламентарните избори отново се провеждат по смесената система: 225 депутати ще бъдат избрани по партийни листи и още толкова по едномандатни райони.

Огласените от трите социологически институти последни прогнози за изборните нагласи на гласоподавателите в общи линии съвпадат.

Според Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) най-много гласове на днешните избори за Държавна Дума се очаква да получи партията „Единна Русия“ - 39,3 %. Фондът за обществено мнение (ФОМ) й дава повече – 41%, а институтът Левада – значително по-малко – 31%.

На второ място според ВЦИОМ и ФОМ се нарежда Либерално-демократическата партия – 10,4 -11% , а Левада я поставя на трето след комунистите с 9%. КПРФ може да се надява на подкрепа от 8,7 - 10%

“Справедлива Русия" твърдо държи четвъртото място с подкрепа от 4 до 5,3%.

За останалите партии биха гласували малко над 1 и под 1%, като резултатите за опозиционната „Яблоко“ са 1-1,1%.