Страните от Вишеградската четворка ще използват правото си на вето за сделка за излизането на Великобритания от ЕС ако Лондон ограничи правата на техни граждани да живеят и работят на Острова, заяви словашкият премиер.

В остро напомняне за предизвикателствата, пред които е изправена Великобритания, Роберт Фицо каза, че Унгария, Полша, Челия и Словакия (В4) няма да се поколебаят да блокират каквото и да е бъдещо споразумение за търговия, което би поставило под въпрос ключовия за ЕС принцип за свободно движение на работна ръка. „Страните от В4 ще бъдат безкомпромисни“, каза Фицо. „Докато не видим гаранции, че тези хора (живеещите и работещи във Великобритания) са равнопоставени, ще наложим вето върху всяко споразумение между ЕС и Великобритания. Смятам, че Великобритания знае, че това е въпрос за нас, по който няма място за компромис“, съобщи в. „Гардиън“.

Лондон засега не е дал да се разбере към какъв вид търговско споразумение с ЕС се стреми, но подчерта, че приоритет за него е контрола върху имиграцията от ЕС, и в същото време отдава голямо значение на възможностите за търговия. Европейската комисия и Европарламентът, освен 27-те страни членки, които трябва да ратифицират споразумението, неколкократно дадоха ясно да се разбере, че широк достъп до единния пазар няма да бъде предложен, докато Лондон не приеме свободното придвижване.