Демонстрация на алтернативни превозни средства за разумно предвижване в града бе проведена в столицата.

Пред паметника на Съветската армия в София днес български студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев”, участници в Shell Eco-marathon Европа, се включиха в Smart Mobility Fest, като част от програмата на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).

Техният прототип - болид е сред най-атрактивните експонати, има двама пилоти- жени, изминава 409 км със средна скорост 30 км в час и тежи около 40 кг. Това е последната разработка на студентите от тази година и първото й публично представяне. Прототипът вече се е състезавал на пистата в Лондон по времето на Shell Eco-marathon т.г.

„Ние представяме Ховърборд за България- това са самобалансиращи се интелигентни скутери, които благодарение на поставената в тях батерия, могат да изминат от 10 до 15 км с едно зареждане”. Това заяви пред БГНЕС Георги Димитров, представител на компанията за България. Те доставят удоволствие както на деца, така и на възрастни, отбеляза той. И обясни, че от 20 до 120 кг е товарът, който те могат да поемат. Управлението се координира главно от мозъка на човека- с накланяне на тялото и тежестта си той придава на устройството желаната траектория на движение. Запитан дали този скутер е предимно за младите, Димитров опроверга съмненията ни и даде пример с техен клиент, който е на 60 г. и е с изкуствена става. Човекът е живял 20 г. САЩ, карал е оригинален скутер и тъй като в България е много скъп този продукт, си закупи от нас най-обикновения борд и с удоволствие ходи с него до магазина, убеждава Димитров. Цените на един хубав борд с гаранция от 1 г. е от 450 до 1000 лв., в зависимост от екстрите, модела и големината на гумите. В цял свят се карат тези бордове, но в България навлизат от 1 гждшно, в момента в Китай започва тяхното масово производство.

На съседна площадка съвсем невръстни деца от между 2 и 4 г. се опитваха да управляват малки колички, т.нар. бейби рейсър. Около тях са разположени пътни знаци и идеята е те от малки да познават правилата за движение.

Велосипедите тук са навсякъде, както и представителите на фирмите, които ги произвеждат. Предвидени са малки състезания и други атракции, а за техния добър апетит се е погрижила фирма за пици, напълно в стила на спорта за удоволствие и алтернативно придвижване в големия град.