Армията на режима в Дамаск предприе днес офанзива, за да си върне позициите, завзети вчера от групировката Ислямска държава в Деир Езор, източна Сирия, след атаката на оглавяваната от САЩ коалиция, предаде АФП, като цитира сирийски военен източник.

Сирийската армия премина от отбрана в настъпление. След американските удари тя се оттегли от някои позиции, а след това премина в атака, добавил източникът.

Армията си върнала повечето от позициите на планината Тхурда под руско-сирийска защита от въздуха. Авиациите на режима и на Русия бомбардирали околностите на летището на Деир Езор, квартали, контролирани от джихадистите, и пътя, свързващ Деир Езор с Маядин на юг.

Тхурда е стратегическа позиция, тъй като планината доминира военното летище, което режимът държи, и ако тя попадне под контрола на ИД, артилерията на джихадистите ще застраши самолетите, които излитат оттам.

По информация на Сирийския център за наблюдение на правата на човека бомбардирането на позициите на ИД продължава и джихадистите вече са дали 30 убити.

НПО уточнява, че при бързо прекратените удари вчера на международната антиджихадистка коалиция начело със САЩ срещу позиция на сирийската армия са загинали 90 души. Коалицията призна, че е извършила бомбардировката, тъй като е смятала, че там се намират бойци на ИД и я е спряла веднага щом Москва предупредила, че става дума за сирийски части.

Почти цялата едноименна провинция Деир Езор е под контрола на Ислямска държава с изключение на военното летище и на съседните му квартали, които режимът в Дамаск държи.