В интервю за медийната група Функе (Funke Mediengruppe) председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представя план за действия за развитие на единна европейска отбранителна политика.

Аз виждам три конкретни проекта, на които трябва да се съсредоточим през следващите месеци: общ оперативен щаб, участие на сили за бързо реагиране на Евросъюза (EU Battlegroup) в операции в горещи точки и създаване на европейски отбранителен фонд за развитие на наша отбранителна промишленост, казва той в интервюто.

Според Юнкер обединяването на усилията на страните- членки на ЕС в отбранителната политика има както политически, така и икономически смисъл. Това сътрудничество ще позволи да се спестят от 25 до 100 милиарда евро на година. Това са средства, които ние бихме могли да използваме по друг начин, заявява председателят на ЕК.

Той обаче отбелязва, че създаването на единна европейска армия е по-скоро замисъл, отколкото близко бъдеще. Ще мине още много време, преди да изпратим войска под флага на ЕС или войници в европейска униформа, признава Юнкер.