Стотици хиляди в седем германски града участваха в съботните акции срещу сключването на договора за създаване на трансатлантическа зона за свободна търговия (ТТИП, TTIP), предаде БГНЕС.

По данни на полицията в Берлин на улицата излязоха 70 хиляди души, в Хамбург – 30 хиляди, в Кьолн – 40 хиляди, в Щутгарт – 20 хиляди, в Мюнхен – 23 хиляди, във Франкфурт на Майн – 25 хиляди. Масова демонстрация имаше и в Лайпциг.

Според организаторите данните на полицията са занижени – в акциите участваха почти 320 хиляди души, в Берлин - 70 хиляди, в Хамбург – 65 хиляди, 55 хиляди в Кьолн, 50 хиляди във Франкфурт на Майн, 40 хиляди в Щутгарт, 25 хиляди в Мюнхен и 15 хиляди в Лайпциг.

По-рано организаторите на протеста, сред които обществено-политическата екоорганизация Naturfreunde Deutschlands, обединението на германските профсъюзи и конфесионални групи, съобщиха, че имат намерение да съберат на берлинската акция до 100 хиляди души, а в другите градове – до 30 хиляди. Възможно е на броя на участниците да е повлияло и времето – от събота сутринта в почти цяла Германия валя проливен дъжд.

Искания за прозрачна процедура

По време на краткия митинг преди началото на демонстрацията в Берлин, официалните представители на природозащитната организация Naturfreunde Deutschlands се обърнаха към събралото се множество. Те обявиха, че „протестът сега е особено необходим”, тъй като в близките дни се планира гласуване по всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA) на равнище Съвет на министрите на икономиката на страните от ЕС в Братислава. CETA трябва да стане своеобразна опорна точка за приемането на TTIP.

Ние не сме антиамериканисти и не се обявяваме срещу търговските договори и търговските отношения с други страни. Но фактът, че решенията за TTIP и CETA се приемат непрозрачно, в нарушение на стандартите на демократичните процедури, е в полза само на тези, които биха искали да създават страх в Европа”, заявиха организаторите.

„Искаме прозрачно и честно обсъждане и подготовка на TTIP и CETA. Докато това не стане реалност, няма да си тръгнем от улицата. Обявяваме се против арбитражните съдилища (условие на американската страна в договора TTIP). Ние сме против това работодателите и профсъюзите да се разглеждат единствено като субекти на пазарната икономика”, заявиха ораторите под одобрителните възгласи на тълпата.

Официалната позиция

По-рано вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви пред журналисти в Берлин, че не вижда възможност да се сключи споразумението TTIP до края на годината, тъй като това би означавало да се отиде към големи отстъпки спрямо американците за сметка на европейската страна. Европейците не трябва да правят това, каза Габриел, като добави, че той още от началото, за разлика от канцлерката Ангела Меркел, е бил по-скептично настроен по отношение на перспективите за приемане на този договор и нарече чиста фикция предположението, че страните ще могат да подготвят споразумението за останалите няколко месеца. Самата Ангела Меркал придова да се подкрепи TTIP, като заяви, че то допринася за създаването на нови работни места.

От юли 2013 година Европейската комисия провежда преговорите TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) в закрит режим.

Става дума за създаването на най-голямата в света зона за безмитна търговия с потребителски пазар около 820 милиона души. Освен САЩ и страните от ЕС, в проекта са включени Канада, Мексико, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия, както и страни кандидатки за членство в ЕС. Инициативата

Инициативата се свежда до унифициране на търговско-политическите стандарти на страните от Северна Америка и Европейския съюз.

В Европа има сериозно движение срещу TTIP. Европейците се опасяват, че TTIP ще наруши сериозно стандартите в областта на екологията, правата и трудовата заетост на Стария континент. През октомври 2015 година над 150 хиляди души взеха участие в демонстрациите в столицата на Германия срещу сключването на споразумението.