Страните от Вишеградската четворка, в рамките на своята т. нар. еластична солидарност при разрешаването на мигрантската криза, изпращат полицаи и финансова помощ на България.

Като начало Чехия отдели 770 000 евро за България и веднага изпраща 20 полицаи. Още днес в Унгария на границата със Сърбия пристигат 50 полски полицаи. Чешкият премиер Бохуслав Суботка лично обеща помощта на България в размер на 770 000 евро за охрана на границите, както и незабавното изпращане на 20 чешки полицаи, които да помагат на българските гранични служители, съобщи чешкият „Радиожурнал“.

В полския контингент, който пристига в Унгария, има експерти по проверката на документите за самоличност, но основната им задача ще бъде свързана с патрулирането по унгарско-сръбската граница, както и в унгарския крайграничен 25-километров пояс.

БГНЕС припомня, че по време на срещата на ЕС в Братислава вчера, страните от Вишеградската четворка за първи път официално представиха политиката си на „еластична солидарност“ за решаване на мигрантската криза , което означава, че тези страни категорично не желаят да приемат бежанци от Африка и Близкия изток. Вместо това страните от Вишеградската група, съгласно новата си политика, ще отделят повече финансови средства и с практически действия ще помагат за защитата на външните граници на ЕС, включително ще помагат на бежанците в самите райони, в които има военни действия , чрез хуманитарни програми.