Национална акция за събиране на нужните 370 000 евро за закупуване на най-новия модел медицински робот локомат „Про фау 6“, който е с два модула за възрастни и деца, стартира в Русе. Апаратурата е за лечение и рехабилитация на пациенти с цялостна и частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, церебрална парализа, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, за да им помогне да проходят отново. Тепърва ще се решава къде ще се инсталира новият апарат, като най-вероятно това ще е в София.
Нуждаещите се у нас от робот локомат са 20 000. В България такъв вид рехабилитация не съществува, защото използваните у нас четири уреда „Локо Хелф“ се използват за деца до 6-годишна възраст. За останалите възрастови групи лечение в страната няма. Лечението с локомат е от 4 до 11 седмици, като на уреда се тренира три пъти седмично по един час.
Презентацията бе направена вчера в Университетската болница от инициаторката на акцията д-р Анелия Хохвартер. Дарителската кампания е под наслов „Локомат за България“, а дарителските сметки са следните:
IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 в евро
IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 в лева
BIC(SWIFT):UNCRBGSF